El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dimecres, 14 d’octubre del 2015

El viatge de Companys - capítol 1



 Des que va ser afusellat per l'exèrcit franquista, el 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir que va defensar la dignitat del país i la institució fins a la mort. El presentador, Antoni Tortajada, ens acompanya en un viatge fascinant que reconstrueix aquest gran trencaclosques que va ser la vida política de Lluís Companys.

En el primer capítol, el documental explica quatre històries:
- "Els tres amics", que narra les peripècies del jove Companys, un estudiant de Dret, més llest que aplicat, que comença a mostrar el seu compromís amb la defensa dels més desfavorits i que trobarà en les idees republicanes el seu espai polític. La història d'"Els tres amics" és la més tràgica del primer episodi: Lluís Companys, Francesc Layret i Salvador Seguí, "el noi del sucre", es coneixien des de petits i de joves es retroben per promoure un partit republicà català que pugui atraure el vot dels treballadors. Però la història acaba amb l'assassinat dels seus dos amics en mans dels pistolers de la patronal.
- La segona història, "Tot per la República!", explica la lluita de Companys, ja com a responsable polític, per ampliar la base social del republicanisme, a través de la Unió de Rabassaires, i unir les forces d'esquerra, republicanes i catalanistes en un nou partit, Esquerra Republicana de Catalunya. La història acaba amb un dels grans moments de la biografia política de Companys: el gest audaç de proclamar la república des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.
- "I ara, l'Estatut!", és la història que tanca el primer episodi i que explica com Companys es converteix en el portaveu de la minoria parlamentària al Congrés dels Diputats de la República i que serà l'encarregat de defensar l'Estatut de Núria aprovat pels ciutadans catalans. Això el converteix en número dos de Macià.