El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 18 de març del 2013

Una arma poderosa: el talent i la ironia dels ninotairies.



El pessebre feixista

El setmanari satíric L'Esquella de la Torratxa va sobreviure tota la guerra. A les mans dels ninotaires, els enemics són grotescos. Josep Altimira converteix Franco en una Verge Maria i el seu nadó en un ésser deforme i capgròs, que representa el feixisme.

La moda de les bombes

Fins i tot els bombardeigs tenen una resposta irònica. Davant les bombes de març, L'Esquella de la Torratxa ofereix als seus lectors Ja ha arribat la primavera . Les bombes són el sensual vestit d'una dona que somriu als avions italians. Els pilots decideixen tirar-li roses.

'Paves' i ocellets

La població, malgrat el terror i el pànic que produeix el bombardeig indiscriminat, no oblida el sentit de l'humor. Bategen els bombarders amb noms com "la burra de la llet" a Madrid, "ocellets" a Bilbao, "tío de los Moyetes" a Malàga o "paves" a Barcelona. A Franco el disfressen: li posen tacons, mitges i el maquillen.

Els ninotaires van al front

L'octubre del 1937 apareix un emotiu dibuix de Jacint Bofarull que, amb el títol L'esquella, indústria de guerra , representa els ninotaires anant al front seguits per un seguici dels seus personatges. Molts tenien un gran talent, però després de la guerra, amb l'exili, van caure en l'oblit.

El cul de Franco i els aliats

Barcelona és a punt de caure, però L'Esquella de la Torratxa no perd l'humor. El 6 de gener del 1939 publica un dibuix anònim que té bastant mala llet: Franco apareix amb el cul en pompa i disposat a rebre els dos líders feixistes que tant l'han ajudat, Hitler i Mussolini.