El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dimecres, 20 de març del 2013

Sense ficció : Avi, et trauré d'aquí!



http://www.tv3.cat/videos/4506412/Avi-et-traure-daqui

"Milers de persones van ser enterrades al Valle de los Caídos sense permís. Molts eren republicans que ara reposen al costat de Franco, el seu botxí. Les seves famílies lluiten per treure'ls del Valle de los Caídos i portar-los a casa."

Un documental interessant per diverses raons: 
  • Conèixer i divulgar l'exhumació i trasllat   dels cadàvers  de "republicans"(civils i militars )i  "nacionals" (civils i militars) al "Valle de los Caidos", en la majoria de les ocasions sense el permís dels seus familiars.
  • L'anàlisi de la posició de l'església catòlica espanyola en relació a la Guerra Civil i postguerra.   
  •  La posició  del "mitificat"  ex-jutge  mediàtic B.Garzón. En el programa apareix com un acusador del franquisme i la memòria històrica. La seva defensa dels drets humans respecte als vius , ha estat en el millor dels casos discutible. Per exemple: Operación Garzón 1992  
  •  L'actitud dels socialistes espanyols  respecte al tema del "Valle de los Caidos " i  la memòria històrica representada per Ramon Jáuregui que podem resumir com a molt poruga i tardana. 
  • El Partit Popular a causa dels seus orígens franquistes es contrari a la memòria històrica. 
  • Només tenim el cas d'un grup de navarresos- d' idees republicanes- que varen aconseguir retornar els seus morts als seus llocs d'origen. 
  •  Tot plegat ho podem relacionar amb el procés de la transició política espanyola:el general Franco va morir al llit i a partir d'aquí tenim nombrosos silencis,complicitats,pors...Malgrat que  alguns polítics espanyols  consideraven la transició política espanyola com a un model a exportar a Amèrica Llatina.