El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 25 de maig del 2012

Abdon Terradas, pare del republicanisme català.

            Genís Barsonell

Abdon Terradas va néixer a Figueres el 16 de juny de 1812, fill d’un comerciant i manescal. Va estudiar a Figueres i a Perpinyà, i el 1835, als 23 anys, va publicar La Esplanada, una novel·la que duia per subtítol “escenas trágicas de 1828″ que denunciava l’absolutisme. el 1838 va publicar, aquest cop en català, una comèdia de títol Lo Rey Micomicó que era, de fet, una farsa antimonàrquica. A inicis de la dècada de 1840, l’activisme de Terradas el va donar a conèixer com un defensor de la via ràpida cap a la república -a diferència d’altres propagandistes de l’època que defensaven una llarga transició cap a aquest tipus de règim. Escollit alcalde de Figueres a finals de 1841 fou destituït, empresonat i jutjat, fins que fugí a França l’abril de 1842. En 1854-55 fou escollit de nou alcalde de Figueres, càrrec que, aquest cop sí, pogué exercir. Detingut altra cop a finals de 1855 fou confinat a Medina Sidonia, a la provincia de Cádiz, on morí l’1 de maig de 1856.

Ara l’Ajuntament de Figueres commemora el bicentenari del seu naixement, i en aquest context tindré el gust de pronunciar una conferència el 21 de juny, pocs dies després de l’aniversari del seu naixement, intentant situar Terradas en el seu temps.

L’Ajuntament de Figueres ha explicat els actes que pensa dur a terme:
L’ Ajuntament pensa realitzar, a partir de l’inici del proper curs (setembre), un seguit d’actes que exposem a continuació, alguns dels quals compten amb el suport d’un grup que en fase de constitució: El Grup d’Estudis d’Història i Cultura del Republicanisme (GEHCR). Les principals activitats concebudes són tres: una exposició divulgativa i itinerant; una jornada de discussió (Abdon Terrades i la Figueres del segle XIX) i, finalment, una lectura dramatitzada de l’obra de teatre El rei Micomicó, d’A. Terrades

1- L’exposició
Aquesta exposició ha estat concebuda de tal manera que sigui la mostra la que s’acosti a la ciutadania i que, per tant, pugui arribar també a aquella gent que no té l’hàbit d’anar a museus. Es tracta d’una exposició de petit format i itinerant. Compta amb una vintena de plafons gràfics amb petites explicacions que permetrien, però, donar una idea precisa de la importància històrica de Terrades i de les característiques bàsiques de la Figueres i la Catalunya del seu temps. Paral·lelament es faria un projecte pedagògic de la mostra adreçat als escolars de la ciutat. L’exposició (que per les seves característiques físiques és de fàcil transport) és itinerant i pot ser exhibida a les escoles, instituts, centres cívics i biblioteques que puguin estar-hi interessats. La realització i concepció de la mostra ha anat a càrrec del GEHCR

2- Jornada de debat
Completant l’exposició es preveu la realització d’un acte important dedicat a un sector més especialitzat que permeti fer avançar la recerca sobre el personatge i el seu temps. D’aquí la idea d’organitzar una jornada de debat centrada en la temàtica “Abdon Terrades i la Figueres del segle XIX”. El nucli impulsor seria el GEHCR, però s’implicaran a d’altres entitats culturals ciutadanes en l’organització.

3- Lectura dramatitzada
La lectura dramatitzada de l’obra més famosa del seu autor, El rei Micomicó, comptarà amb la participació d’actors i actrius de diferents grups de teatre de la ciutat i també d’alumnes de l’Escola de Teatre Eduard Bartrolí, la direcció serà d’Alfons Gumbau.Acte previst pel 22 de novembre al Teatre Municipal el Jardí de Figueres.

4- Altres activitats
· Cicle de conferències
Tres entitats de la ciutat: Institut d’Estudis Empordanesos, La Cate i Òmnium Cultural de l’Alt Empordà han programat el cicle de conferències Figueres dins la història de Catalunya, que inclouen quatre conferències directament relacionades amb el bicentenari:

• La Figueres de la revolució liberal: 1833-1868, a càrrec de l’historiador Jaume Santaló. Dijous 7 de juny.
• Abdon Terrades i el seu temps, a càrrec de Genís Barnosell, Doctor en història i professor de la UdG. Dijous 21 de juny.
• Els republicans de la primera restauració, a càrrec de l’historiador Manuel Moreno. Dijous 20 de setembre.
• Els homes i l’obra del republicanisme empordanès: 1911-1938, a càrrec d’Anna Teixidor, doctorand a la UPF. Dijous 18 d’octubre.
Totes les conferències es faran a la Sala d’Actes de la Cate a les vuit del vespre.

· Publicació de textos inèdits d’Abdon Terrades
L’Institut d’Estudis Empordanesos ha proposat l’edició de textos inèdits i altres documents inèdits d’Abdon Terrades, especialment dels publicats a la premsa de Barcelona. Des de l’Ajuntament s’està treballant per editar-ho amb format digital, i en paper, per distribuir-ho a les biblioteques i arxius.

· Altres:
• Dissabte 14 d’abril, a les 12 h. a la seu del Casino Menestral Figuerenc: Conferència col·loqui “Carbonaris: societats secretes a la cultura liberal revolucionària”, a càrrec de Jordi Roca Vernet, Doctor en Història. Organitzat per Llotja de Llum de Figueres del Gran Orient de Catalunya.
• Dissabte 14 d’abril, a les 19 h. al camí de la Font del Soc (davant de l’església de Vilabertran). Acte en recordança d’Abdon Terrades, organitzat pels Amics de la República i l’Ajuntament de Vilabertran.
• Diumenge 22 d’abril
Trobada institucional amb els familiars argentins descendents d’Abdon Terrades a l’Ajuntament de Figueres.

Recepció oficial als familiars d’Abdon Terrades

L’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha presidit la recepció oficial als familiars descendents d’Abdon Terrades, celebrada aquest diumenge a l’Ajuntament de la ciutat.
L’acte s’emmarca dins del Bicentenari Terrades que es celebra aquest any i que l’Ajuntament ha organitzat per celebrar els dos cents anys del naixement del polític i escriptor figuerenc.
Durant l’acte -juntament amb la regidora i comissionada dels actes, Mireia Mata- l’alcalde s’ha reunit amb els descendents d’Abdon Terrades, els quals han signat al llibre d’honor de la ciutat. Més tard, i ja en companyia d’altres membres del consistori, Vila i Mata han lliurat als familiars una reproducció de l’Ictineu, obra d’un altre figuerenc il·lustre com va ser Narcís Monturiol.
L’alcalde ha agraït l’assistència dels descendents argentins de Terrades a Figueres, “una ciutat que durant aquest any redescobrirà la figura d’Abdon Terrades. Estic segur que els actes programats ajudaran a difondre, popularitzar i reivindicar l’obra i vida, totalment vigent, d’un figuerenc il·lustre”. (Figueres.cat)
• Octubre i novembre 2012
Exposició dels llibres publicats, premsa promoguda i altres documents d’Abdon Terrades a la Biblioteca Fages de Climent.