El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 18 de febrer del 2011

Arqueologia d'avantguarda.

Un nou sistema de georadar permet fer més troballes als jaciments d'Empúries i del Molí de l'Espígol



Els espais acolorits mostren l'estructura trobada al subsòl d'Empúries Foto: MAC.

La tecnologia facilita que s'investigui el subsòl sense que hi hagi excavació

Si Indiana Jones encara estigués en actiu, tindria les coses més fàcils. Les noves tecnologies, posades al servei de l'arqueologia, permeten investigar què hi ha al subsòl sense generar residus ni erosions, i també explorar grans extensions de terreny en pocs temps.

Un exemple d'això es va presentar ahir al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), on es van mostrar els resultats de les exploracions geofísiques dutes a terme als jaciments d'Empúries i del Molí de l'Espígol amb un dels sistemes de georadar més avançats del món, Stream-X; gràcies a això s'han pogut obtenir més dades sobre el desenvolupament urbanístic en època ibèrica i romana. El test és fruit de la col·laboració de l'empresa catalana Sot amb les italianes Geostudi Astier i Soing.

En el cas d'Empúries, aquesta aplicació ha permès obtenir més dades sobre l'articulat d'un dels principals accessos a la ciutat. Segons Joaquim Tremoleda, conservador de la seu del MAC a Empúries, “fins ara, de la part romana d'Empúries només en coneixem el 15%, així que queda molt camp per treballar; el nou sistema ofereix una gran precisió i gairebé ens dóna la planta de les cases”. Pel que fa al Molí d'Espígol, els resultats de la prospecció amb georadar han permès descriure bona part de la trama urbana encara inexplorada, amb la definició de diversos eixos viaris, barris de cases i bona part del traçat de la muralla que encerclava la ciutat.

Per Roger Sala, arqueòleg geofísic de l'empresa Sot, aquestes troballes demostren que “amb la bona disposició dels investigacions i les institucions es pot dur a terme ciència capdavantera, i obtenir avenços significatius”.