El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 5 de juliol del 2010

TVC i la Història de Catalunya (5)

En aquesta entrada triarem el programa "30 minuts" especialment aquells reportatges referents a la història de Catalunya més recent i contemporània.

Els oblidats de la batalla


29/03/2009 | Història

L'1 d'abril farà 70 anys que es va acabar la Guerra Civil. I encara avui, 70 anys després, familiars de soldats republicans morts al camp de batalla busquen les restes dels seus parents. Aquestes desaparicions afecten especialment Catalunya, ja que a causa de l'ofensiva franquista, el principat va quedar aïllat de la resta de l'Espanya republicana.

http://www.tv3.cat/videos/1151739

"Entre el jou i l'espasa"
El títol d’“Entre el jou i l’espasa” fa referència a la tenalla a què els partits d’extrema dreta i els generals colpistes van sotmetre la República fins que la van vèncer per la força de les armes. Per entendre el que deien i el que feien els falangistes, carlins i alfonsins, el documental intenta donar resposta a algunes qüestions: Qui s’afiliava a Falange? La violència era un component inherent al feixisme? Era Falange una còpia del partit feixista italià? Era José Antonio un “señorito andaluz”? Va arrelar el feixisme a Catalunya? Com contemplava el feixisme el catalanisme polític? Eren els carlins, la força d’extrema dreta hegemònica entre els catalans? Quina actitud van tenir Alfons XIII i els seus seguidors? Per què els joves benestants catalans es feien feixistes? Qui finançava Falange i els carlins? Va participar Falange y de las JONS en el complot per derrocar la República? Què era el quintacolumnisme? Com funcionava la xarxa d’espies a favor del bàndol franquista? Durant la guerra i la postguerra, els falangistes van participar en la repressió? Va existir un col·laboracionisme en català?

http://www.tv3.cat/jouiespasa/

http://www.tv3.cat/jouiespasa/documental.html





Costa Brava, costa heretada

Els habitants de l'Escala estaven dividits davant del projecte de construcció d'un complex turístic a la zona rural de Vilanera, que havia d'incloure un camp de golf, un hotel i edificis d'habitatges. El reportatge recull l'opinió dels promotors, veïns, polítics i membres de l'organització Salvem l'Empordà. Per uns, podia aportar prosperitat al poble; per altres, calia preservar el paisatge de la Costa Brava, ja prou malmès.

http://www.tv3.cat/videos/1381489

El preu de la memòria

03/12/2000 | Política

Amb motiu del 25è aniversari de la mort de Franco es va fer un reportatge sobre les víctimes franquistes, en un intent de recuperar la memòria històrica. Set persones de diverses procedències, declarades "desafectes" al règim perquè van lluitar per defensar la República, ens expliquen com van ser els anys de presó, de treballs forçats a pic i pala, construint tota mena d'obres públiques, i el buit social amb què es van trobar en tornar a casa. La Generalitat de Catalunya, seguint l'exemple d'altres comunitats, tramitava unes indemnitzacions per als milers de víctimes del franquisme. L'any 1990, el govern socialista va aprovar unes primeres indemnitzacions, però molta gent en va quedar fora: no es reconeixia l'existència de camps de concentració ni dels batallons de treballadors; es demanava una estada mínima de tres anys a la presó i haver complert els 65 anys. El patiment, la gana, els maltractaments i la misèria encara no havien tingut un reconeixement ni moral ni econòmic. Molts dels afectats creien que els diners haurien d'haver anat acompanyats d'una recuperació de la memòria històrica i que convenia explicar a les generacions joves per què van lluitar.

http://www.tv3.cat/videos/1397449


Els últims morts de Franco.

19/11/2000 | Història

El reportatge de "30 Minuts" rememora les últimes execucions del franquisme. El dictador Franco va donar el seu vistiplau a l'afusellament de cinc persones quan ja estava greument malalt, en plena descomposició del règim. Franco només va sobreviure dos mesos a les seves últimes víctimes.

http://www.tv3.cat/videos/166542176