El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dissabte, 6 de juny del 2009

Art(2) El Romànic (segles XI al XIII)

El romànic és la primera manifestació artística a Europa occidental lligada a l’expansió del cristianisme. Al Principat de Catalunya el Romànic sorgeix en el context de la reconquesta i repoblació cristiana dels territoris ocupats pels musulmans, i per això es localitza geogràficament, sobretot, a la Catalunya Vella.
En l’arquitectura trobem que en molts casos l’espai interior de les esglésies és força reduït, a causa de la forma constructiva i a l’impuls d’un recolliment poc apte per a la sumptuositat. Exemples d’això en són totes les esglésies romàniques del Pirineu català així com també l’església de Sant Pau del Camp (a Barcelona).Emperò podem trobar altres esglésies romàniques que destaquen per la seva amplada i lluminositat, com la de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà).
Pel que fa a la pintura i l’escultura, principalment es faran a l’interior de les esglésies, tant a les parets, amb escenes que il·lustren la Bíblia, com als frontals, fets sobre fusta i col·locats davant dels altars. La pintura és bastant esquemàtica, geomètrica (poc naturalista) i usa dels colors de manera simple, sense barrejar-los. Es pretenia difondre de la manera més fàcil i ràpida possible el discurs (basat en la Bíblia) que aquestes representacions contenien d'exaltació de la fe cristiana.De tot el nombrós i gran patrimoni del Romànic català n'és especialment important el conjunt d’esglésies de la Vall de Boí (les pintures murals i d'altres elements es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona

Església de Sant Climent de Taüll