El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 28 de maig del 2009

Institucions (4) Generalitat de Catalunya

La Generalitat és la institució en què s’organitza políticament l’autogovern del Principat de Catalunya i la integren el Parlament, el President de la Generalitat i el Govern o Consell Executiu.

PARLAMENT. FUNCIONAMENT I COMPOSICIÓ ACTUAL
El Parlament representa el poble del Principat de Catalunya. Es basa en l’elecció democràtica dels seus membres (diputats) i per això el Parlament és la institució més important de la Generalitat, de la qual neixen totes les altres.
El Parlament és, doncs, la Cambra legislativa que aprova els pressupostos, controla i impulsa l’obra de govern. També designa els senadors que representen la Generalitat al Senat espanyol. Les lleis aprovades són promulgades, en nom del rei d'Espanya, pel president de la Generalitat i publicades en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i en el Boletín Oficial del Estado (BOE).
El Parlament està constituït per 135 diputats que exerceixen les seves funcions durant quatre anys; del seient que ocupen se’n diu 'escó'. Dotat del seu propi Reglament, el Parlament té el president, la Mesa i la Diputació Permanent, i elegeix el president de la Generalitat d'entre els diputats electes.


El Grup parlamentari és l’agrupació de diputats amb ideologies semblants. Impulsen les actuacions i les decisions del Parlament. Per formar un Grup parlamentari calen almenys 5 diputats. Cada grup té un portaveu.
La Comissió és la reunió dels diputats encarregats de preparar el treball del Ple. Al Parlament de Catalunya hi ha sis categories de comissions. Les més importants són les comissions legislatives, que preparen la discussió dels projectes i proposicions de llei.


PRESIDENT DE LA GENERALITAT
El President de la Generalitat dirigeix i coordina el Consell Executiu (Govern de la Generalitat) i ostenta la representació de la Generalitat i la de l’Estat al Principat de Catalunya. El president de la Generalitat és escollit pel Parlament d'entre els seus membres i ratificat posteriorment pel rei d'Espanya.

CONSELL EXECUTIU O GOVERN
El Consell Executiu o Govern, és l’òrgan col·legiat amb funcions executives i administratives. És format per un nombre variable de consellers que dirigeixen els diversos departaments i és de lliure designació pel president de la Generalitat. És a dir, equival al que en d'altres governs se'n diu ministres i ministeris.
El Consell Executiu ha de respondre davant del Parlament català com a bloc solidari i cada conseller a títol individual. Les decisions, normes, disposicions i actes del Consell Executiu entre en vigor l’endemà de ser publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).